ÖKO NEMEZIS JURTA

az éghajlatváltozás ellen

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával egy teljesen újszerű mobil szemléletformáló installációt hoztunk létre, amellyel hatékonyan és élményszerűen mutatható be az éghajlatváltozás problémaköre, okai és következményei, továbbá az a fenntartható életmód minta, amelynek megismerésével és elsajátításával a lakosság képessé válik az éghajlatváltozás elleni fellépésre és az alkalmazkodásra.

Rendezvényjurtánk egy 6 méter átmérőjű, fa szerkezetű, téliesített (hőszigetelt) jurta, egy be- és egy kijárattal. Az energiatakarékos belső világítást a tetőn elhelyezett napelem látja el árammal.

A „klíma jurta” látványnak sem mindennapi!

A tudásátadást a jurtában elhelyezett, természetes nemezből készült jó és rossz gyakorlatokat bemutató nagyméretű játékos terepasztal, továbbá 4 tájékoztató tabló segíti. Az éghajlatváltozás problémakörét élményszerűen tudjuk bemutatni, megjelenítve az elterjedt rossz gyakorlatot, illetve a fenntartható és klímatudatos életmód során alkalmazandó jó példákat. Kommunikációnk kettős célú: egyrészt az éghajlatváltozás mérséklése, másrészt az alkalmazkodás a változó éghajlathoz.

Úgy gondoltuk, hogy a hagyományt és a jelen kor technikai eredményeit ötvöző napelemmel felszerelt jurta meghökkent és elgondolkodtat. A jurta vándorló őseink hajlékául szolgált, a ma emberének misztikus tárgy, melyben absztraktnak tűnhet a tér és az idő. Gondolkodásra alkalmas hely. Terepasztalunkhoz azért választottuk a nemezt, mint alapanyagot, mert természetes gyapjúból készül, kellemes a tapintása, és a belőle készített tárgyak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

Bízunk benne, hogy minél több szakmai, szórakoztató, szabadidős rendezvényen látják majd szívesen éghajlatvédelemmel kapcsolatos szemléletformáló programunkat, és az Öko NemezIS jurtát.

Falunapokon, egészségnapokon, céges rendezvényeken is szívesen megjelenünk.

Kapcsolat:

Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány

Mobil: +36 30 374 5465

E-mail: emff.alapitvany@upcmail.hu

Web: www.emff.hu

 

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg!