NEM MEGÚJULÓ ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

A nem megújuló energiaforrások közé tartoznak a fosszilis energiaforrások, mint a kőszén, kőolaj, földgáz, propán-bután gáz. Energiaellátásunk jelenleg még sajnos ezeken alapul. A fosszilis energiaforrások emberi léptékben mérve nem tud megújulni, a földgáz például akár fél évszázadon belül elfogyhat.

A megújuló energiaforrások: Napenergia, Biomassza, Szélenergia, Vízenergia, Geotermikus energia, továbbá a Tenger hullámzásából kinyerhető energia és az Árapály-energia. A megújuló energiaforrások korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre, sosem fogynak el.

NAPELEMEK

A teljes földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál. A napenergia az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás, köszönhetően ismertségének és viszonylag egyszerű használatának. Minden egyes napelemes rendszer két fő egységből áll: a napenergiát begyűjtő napelemekből és az energiát felhasználható formára átalakító inverterből. A napelem előnyei

  • Kimeríthetetlen és biztonságos energiaforrás: A napsugárzás kimeríthetetlen és gazdasági összeomlás sem befolyásolja a működését, így biztonságos és tervezhető.
  • Csendes és környezetbarát: A napenergia begyűjtése nem jár zajhatással, káros anyagot nem bocsát ki, és jelentősen hozzájárul a klímaváltozás megakadályozásához.
  • A napelem élettartama: Akár 25 évig folyamatos termelésre alkalmasak.
  • Megspórolt költségek: Villamos energia költségeink kinullázhatók, ha éves energiafogyasztásunk alulmúlja a rendszer által termelt energia mennyiségét.
  • Hatékonyság és költséghatékonyság: A technológia fejlődésével egyre nagyobb teljesítményű napelemek érhetők el, egyre olcsóbban, így a megtérülési idő is rövidül.
  • Azonnal maximális hatásfokon üzemel: A napelemes rendszer az üzembe helyezés után azonnal képes a maximális teljesítményt nyújtani.

BIOMASSZA HASZNOSÍTÁS

Mivel megújuló energiaforrás, sosem fogy el. Elégetése nem szennyezi a levegőt, nem bocsát ki felesleges szén-dioxidot. Kiválthatja azokat a nem megújuló energiaforrásokat, amelyek szennyezik a levegőt. Sok felhasználási módja van: elégethető, elgázosítható, tisztítószer készülhet belőle, és üzemanyagként is használható. Az eltüzelhető biomassza nagyon alacsony nedvességtartalommal bír, így fűtőértéke kimondottan magasnak számít. A háztartási szinten is hasznosítható biomassza-félék, melyek megfelelő kazánban magas hatásfokkal eltüzelhetők: Fűrészpor, Pellet, Szalma, Tűzifa-apríték.