FOLYTATÓDIK AZ „ÍGY SEGÍTÜNK MI” AKCIÓ

Újabb egészséges élelmiszer-adomány a miskolci Járványkórház dolgozóinak

Miskolc, 2020. április 17.

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy egy miskolci cég – az EX-ACT Project Tanácsadó Iroda – példaértékű kezdeményezése alapján a borsodi megyeszékhely Járványkórházának egészségügyi dolgozói kaptak egészséges élelmiszerekből álló, jelentősebb adományt. Most arról számolhatunk be, hogy a kezdeményezés folytatódik: egy újabb adományozó cég csatlakozásával immár a második, helyi termelőktől származó tartós élelmiszercsomag is megérkezett.

Örömmel adunk tájékoztatást róla, hogy a kezdeményezéshez azonnal csatlakozott az EX ANTE Tanácsadó Iroda, akik szintén jelentős felajánlással éltek a jó cél érdekében. Noha a cég maga budapesti székhellyel működik, egyik tulajdonosa és ügyvezetője révén erős miskolci kötődésekkel rendelkezik.

EX ANTE - Zold Kosar korhazi adomanyozas 2Hasonlóan a korábbi adományozáshoz, az EX ANTE is a Miskolci Zöld Kosár Közösség civil kezdeményezés koordinációjával vásárolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórháza – mint a járványban megfertőződött betegek fogadására kijelölt intézmény – egészségügyi dolgozóinak olyan tartós élelmiszereket, melyek nem igényelnek speciális tárolást, könnyen és gyorsan fogyaszthatók, továbbá magas a vitamin- és ásványianyag tartalmuk.

A felajánlás elsődleges célja továbbra is a hála és köszönet kifejezése az egészségügyben dolgozóknak. Másodsorban az élelmiszercsomag minden egyes terméke könnyen és egyszerűen elfogyasztható, a leterhelt egészségügyi dolgozók saját magukról való gondoskodását, ellátását nagyban segíti.

A beszerzEX ANTE - Zold Kosar korhazi adomanyozas 1ést segítő Miskolci Zöld Kosár egy olyan bevásárló-közösség, amely a fenntartható termelés elvei szerint működő helyi gazdáktól, termelőktől, kézművesektől szerzi be termékeit. A kezdeményezés az egészségügyben dolgozók támogatása mellett a helyi termelőket is segíti, és hozzájárul a munkahelyek megtartásához is.

Az „ÍGY SEGÍTÜNK MI” elnevezésű kezdeményezéshez további szervezetek is csatlakozhatnak, így a bevásárló-közösség folyamatosan biztosítani tudja az egészségügyben dolgozó munkatársaknak az egészséges élelmiszereket és közvetetten a helyi gazdák, termelők megélhetésének támogatását.

 

Helyi termelőktől vásároltak a kórházi dolgozóknak

 

Forrás:

Helyi termelőktől vásároltak a kórházi dolgozóknak

 

 

EGY KÁVÉ ÁRÁVAL LUCA SZAVAIÉRT – JÓTÉKONYSÁGI GYŰJTÉS

Kedves Barátaink!

Egy számunkra  fontos ügyben írunk!
Nemrég értesültünk róla, hogy egyik tagunk unokája Luca Rett szindrómában szenved, és a legnagyobb segítség számára egy szemmel vezérelhető számítógép lenne, ami segítené fejlődését. Jótékonysági akciónkhoz keresünk Társakat! 😊
Szeretnénk mi is besegíteni a gyűjtésben, ezért arra kérünk Titeket, hogy adományotokat vagy a Kosár-átadásnál kihelyezett perselybe, vagy számlaszámunkra (ÉMFF Alapítvány 10918001-00000016-33160011) fizessétek be a „gyűjtés Lucának” közlemény megjelölésével május 29-ig. Az összegyűlt adományt egy összegben utaljuk majd át Luca édesanyjának.

Alább olvashatjátok a szülők felhívását:

„Egy Tobii Dyvanox szemmel vezérelhető számítógépre gyűjtünk (ára 6 millió Ft)

Kislányunk, Luca 4 éves, kedves természetű, nevetős, csillogó szemeivel érdeklődően tekint a világba.

Luca Rett szindrómával született, ezért folyamatos ápolásra szorul:

  • ezidáig még nem tudott megtanulni járni,
    ● kezeit korábban tudta, de a betegsége miatt már nem tudja használni,
    ● szavakkal vagy gesztusokkal sosem tudta magát kifejezni,
    ● fél éve immár epilepsziával és a gyógyszer hatásával is küzd.

Ez a betegség olyan, mintha Luca a saját testének börtönében élne, mert gondolatait nem tudja kifejezésre juttatni. Nem sok játékkal tud önállóan játszani, így gyakorlatilag a gyógytornák jelentik számára a szórakozást. Iszonyatosan keményen dolgozik minden egyes kis fizikai mozzanat megtanulásáért, mint hogy felemelje a fejét öltöztetéskor, ha dől kitegye a kezét, négykézláb tudjon előre haladni, vagy pár katonás lépést tenni kezeinkbe támaszkodva. Angyali türelemmel viseli, hogy amit tudott is korábban – egyedül nézegetni a kis lapozós könyveit, nyomogatni a tanuló kutyusát, szájba tenni egy darab banánt – most már nem megy neki. Luca egy kis hős a szemünkben, aki nagyon küzd minden pici képesség megszerzéséért és látszik mennyire boldog, ha egy-egy mozdulat kétszázadik ismétlésre végre megy.

A hetekben Luca kipróbálhatott egy szemmel vezérelhető számítógépet. Hihetetlen volt, amit megtapasztaltunk! Végre Luca valamit ösztönösen tudott irányítani és meg tudta mutatni, hogy mit szeretne. Nagyon élvezte és kacagott. Nézzétek meg ti is hogy is megy ez. https://photos.app.goo.gl/kS3L1WrFWZKSz7n67 Luca a számítógép segítségével meg tudna tanulni kommunikálni, a gép beszélne is helyette. Egy ilyen gép Luca önállóságában és értelmi fejlődésében, valamint 4 fős családunk életében hatalmas minőségi javulást jelentene.

A számítógép (Tobii Dynavox) a szükséges kellékekkel együtt 18.000 euró, (~6 millió forint). A számítógép árának előteremtése egy keresetből 2 kisgyermeket nevelve szinte lehetetlen, ezért kérjük támogatásotokat. Keresünk 8500 lelkes jóakarót, aki szívesen támogatná ügyünket egy kávé árával (700 Ft), hogy össze tudjuk gyűjteni a gép árát. Hálásak vagyunk minden megosztásért és adományért.

Kata és Levente, Luca és Petra szülei”

Köszönjük!

Lenkey Ibolya
Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány

———————————————————————————————————————————

Friss hír:
Kinek jár a gyüjtése már félúton ?? 🙂 A LUCÁÉ!!! A kommunikációs eszközére! Hálásan köszönjük azoknak, akik eddig röpitettek minket már az úton.
A beszállitóval és logopédussal tartott egyeztetéseket követően tudtunk csökkenteni az árból, és 16.000 euróból meg fogjuk tudni vásárolni Luca eszközét, igy sikerült elhagynunk az 50%-ot már.
Mutatni is szeretnénk nektek egy képen, hogy Luca tudott gyakorolni egy alapitványi kölcsön kapott mobileszközzel, és büszkén mondom, hogy látványosan gyorsul a teljesitménye. Éppen napraforgókat növeszt locsolással. Nagyon szuper a csaj!
A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, képernyő, gyermek és belső tér
Emellett már 15 különböző piktogramot használunk vele a napi életben, és Luca ügyesen választ két kártyából már sok helyzetben. Hihetetlen érzés, hogy végre van előrehaladás, és Luca tényleg tudja mutatni a szemeivel mit is szeretne.
Lehet még osztani, hogy gyüljön a maradék is :):
Gofundme in English/magyarul: gf.me/u/w8j76u

Forrás: Katalin Széni facebook bejegyzése

 

ADOMÁNYGYŰJTÉS  A KÖZÖSSÉGI KÁVÉZÓNKBAN A KÉT ÉVES LEVINEK, HOGY LEKÜZDHESSE AZ SMA-T

Miskolc, 2019. október 16.

Levi gyűjtés aro lepes-1

Levi gyűjtés aro lepes

Szenzációs, hogy Levinek és szüleinek sikerült!!! 🙂 Örülünk, hogy közösségünk is hozzájárulhatott.

 

A ZÖLD KOSÁR JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓJA A KURITYÁNI LAKÁSOTTHONOKBAN ÉLŐ GYEREKEK SZÁMÁRA

Miskolc, 2015. november 5.

Másfél éve indult útjára a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, mint az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány társadalmi vállalkozása, amely nonprofit módon segíti a gondos családanyákat egészséges bio és helyi élelmiszerekhez jutni. A szervezők egyik nem titkolt célja, hogy a ZÖLD KOSÁR nem csak nagyobb, de összetartóbb és társadalmilag felelősebb közösségé is fejlődjön. Ezért szerveznek a ZÖLD KOSÁR tagok olyan jótékonysági akciókat, mint most a kurityáni rászoruló gyermekek részére történő adománygyűjtés.

 

A Miskolci Zöld Kosár Közösség kínálata és taglétszáma az indulás óta dinamikusan bővül, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásának köszönhetően pedig lehetőség nyílt arra, hogy a Kosár szervezői ne csak a miskolci közönséget, hanem a megyeszékhelytől távolabb élő lakosságot is bevonják a közösség életébe. Helyi segítőkkel hat Borsod megyei kistelepülésen indult el a Zöld Kosár terjeszkedése (Arnót, Baskó, Boldva, Gömörszőlős, Királd és Kurityán) – vagyis helyi Kis Kosarak indítása.

A mostani – az októberi Élelmezési Világnaphoz is kapcsolódó  – jótékonysági akció is az egyik Kis Kosár települést célozta meg: a kurityáni  élő lakásotthonokban élő gyermekek rászoruló gyermekeknek gyűjtöttek élelmiszereket. A település négy lakásotthon működik, amelyekben hivatásos nevelők segítik 31 gyermek fejlődését.

A gyerekek nagy örömmel vették át a bioélelmiszer csomagokat, de rengeteg szép ruha és könyvek, játékok is gazdára leltek a november 5-ei átadáskor a Kurityáni Művelődési Ház klubtermében. Több gyermek szeme csillant fel a mese DVD-k láttán is, amelyekhez az adományozók még lejátszót is ajándékoztak. Az eseményen házigazdaként részt vett Szirácki Sándor polgármester, Szalócziné Judit helyi kosár szervező, és Lenkey Ibolya az ötletgazda Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány elnöke is. A lakásotthonokban dolgozó lelkiismeretes nevelőket Reményi Gábor képviselte, aki hálálkodva vette át a Zöld Kosár önkéntesétől Subicz Róberttől az adománygyűjtők saját házi sütésű kenyerét, és Lenkey Péter szakmai vezetőtől a „kosár közösség” közkedvelt öko-tisztítószerét. Reményi Gábor külön kiemelte, hogy a gyermekek fejlesztését segítő játékok rendkívül hasznosak lesznek.

 

ZÖLD KOSÁR JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ – Fekete Csenge és családja részére

Miskolc, 2016. március 11.

Két éve indult útjára a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, mint az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány társadalmi vállalkozása, amely nonprofit módon segíti a gondos családanyákat abban, hogy könnyen és olcsón jussanak hozzá az egészséges bio és helyi élelmiszerekhez. A szervezők egyik nem titkolt célja, hogy az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával most megvalósuló „Kis kosarak születnek!” projekt keretében ZÖLD KOSÁR nem csak nagyobb, de összetartóbb és társadalmilag felelősebb közösségé is fejlődjön. Ezért szerveznek a ZÖLD KOSÁR tagok időről időre jótékonysági akciókat is. Most a súlyos égési sérülések miatt kórházban fekvő nyírlugosi kislány számára szerveztek gyűjtést.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány az idén 11 éves miskolci biopiac – azaz a Belvárosi Biovásár  – működtetője. Két éve hívták életre a Zöld Kosár Közösséget, hogy még több környezettudatos vásárlón segíthessenek. A tagság folyamatosan bővül, nemrég átlépte a 350 főt. A közösség tagjai több mint harminc megbízható, vegyszermentesen termelő helyi gazdától rendelhetnek termelői áron, hétről hétre megújuló kínálatból. A közösségi munkát önkéntesek segítik.

Fekete Csenge, négy éves nyírlugosi kislány február 17-én a család otthonában balesetet szenvedett. A kislány lehajtotta a sütő ajtaját, és ahogy arra ráállt, a tűzhely megbillent. A hátsó főzőlapon lévő forró leves kiömlött és súlyosan megégette a kislány tarkóját és egész hátát. Gyakorlatilag testének 50%-a megégett, másod- és harmadfokú égési sérülései keletkeztek és több mint egy hétig altatták a nagy fájdalmak miatt. Az elmúlt három hétben hatszor műtötték meg és sajnos további műtétek is várnak még rá. Az apuka otthon vigyáz a kisebbik gyermekükre Nyírlugoson, míg az anyuka minden nap a Megyei Kórházban van Miskolcon.

„Zöld Kosár tagunk, Lipták Andrea kezdeményezésére gyűjtést szerveztünk, hogy valahogyan segíteni tudjuk a családot ebben a nehéz helyzetben. Negyvennyolc ember összesen 74 840 Ft összegű adományt gyűjtött össze, több biogazdánk saját termékéből is felajánlott a családnak.  Reméljük, Csenge mielőbb meggyógyul és mosolyogva láthatjuk vendégül majd családjával a Zöld Kosárban.” – mondta Lenkey Ibolya, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány elnöke