Török szakemberek látogattak Miskolcra a megújuló energia hasznosítás jó példáiért

Az Európai Unió és Törökország támogatásával megvalósuló ReCoopGreen (Renewable Cooperation & Sustainable Partnerships between Green Cities: Megújuló Együttműködés és Fenntartható Partnerségek) projekt keretében, a konzorcium magyar tagja, az ÉMFF Alapítvány, török szakemberek számára szervezett miskolci tanulmányutat a héten. A megújuló energia hasznosítás jó példáinak bemutatásában a térség fenntartható fejlődéséért dolgozó alapítványt Miskolc M.J.V. Önkormányzata és a Miskolc Holding Zrt. segítette.
A 12 vendég az alábbi szervezeteket képviseli: Taşev Training Culture and Youth Association, Gaziantep Governorship City Planning and Coordination Directorate, Gaziantep Metropolitan Municipality, Silk Road Development Agency, Gaziantep University.

A csoportot Kiss Gábor alpolgármester köszöntötte az önkormányzat részéről. Miskolc általános bemutatását követően a megvalósult és tervezett energetikai fejlesztésekről hallhattak előadást, majd ezt követően több létesítménybe is ellátogattak.
A csoport megtekinthette a miskolc-tapolcai Avalon Park zöld innovációit, a Bogáncs úti rekultivált hulladéklerakó gázkútjait és hulladékudvarát, a Futó utcai depóniagázzal is működő hőközpontot és a város faaprítékra alapozott biomassza fűtőművét.
A Hejőpapi lerakóban működő RDF üzemet követően a kistokaji hőközpontban láthatták, hogyam működik a geotermikus energia hasznosítása, a városi szennyvíztelepen pedig a biogáz üzemben jártak.
A továbbiakban az MVK telephelyére is ellátogatnak (Villamos, villamos javító, CNG busz, CNG töltő, forgalomirányítás) és a green city alapelvek alapján kialakított Tapolcai Strandra is .
A török vendégek az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek kalauzolásával a város turisztikai látványosságait is megtekintették.

A tanulmányút szervezője, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány több programja segíti a térség zöld gazdaságfejlesztését. Ezek közé tartoznak a Belvárosi Biovásár néven 11. éve működő biopiac üzemeltetése, a Miskolci Zöld Kosár termelői-fogyasztói közösség működtetése és a NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter működtetése.

A török vendégek látogatásáról készült fotóalbum ide kattintva megtekinthető.