LEZÁRULT A BASKÓI LAKOSOKAT KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI PROGRAMOKKAL SEGÍTŐ “ÉPÍTŐ KÖZÖSSÉGEK PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA A BASKÓI IKSZT-BEN” CÍMŰ PROJEKT

A most lezárult TÁMOP-3.2.3.B-12/1 pályázatnak köszönhetően több mint egy éven át ingyenes közművelődési, közösségi és könyvtári programok sora zajlott le az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány által működtetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben: a baskói közösségi házban.

A helyi székhelyű alapítvány az egész életen át tartó tanulás elősegítése érdekében, egy korábban elkészült szakmai tervre alapozva, közművelődési és közösségi programok és tevékenységek megvalósításába fogott Baskón, még 2013 júliusában. A projekt megvalósítását lehetővé tevő „Építő közösségek” pályázat 4 209 755 Ft összegű hazai és Európai Uniós támogatást nyújtott a szervezésre és a lebonyolításra.

A fiatalok olyan népi kézműves mesterségekkel ismerkedhettek meg, mint a nemezelés, gyöngyfűzés, kosárfonás. Az idősebbek kézimunka szakkörökben mélyíthették el hímzéssel, horgolással, kötéssel kapcsolatos ismereteiket. Mindkét korosztály számára szakértők tartottak egészségfejlesztést célzó foglalkozásokat, amelyek módot adtak az egészséges életmóddal kapcsolatos tudásátadásra, a gyakorlatban könnyen alkalmazható tanácsok meghallgatására.

A helyi igényekhez igazodva az alapítvány keresztény zarándokhelyek meglátogatására is utakat szervezett a községből Boldvára, Mátraverebélyre és Esztergomba. De voltak autóbuszos kirándulások a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, és a Nyíregyházi Állatparkba is.

Az IKSZT vendégei emellett „zöld” témákról beszélgethettek és gombaismereti foglalkozáson vehettek részt. A közösségi ház táncházaiba pedig nemegyszer a településre látogató turisták is bekapcsolódtak.

A 2014 szeptemberében lezárult programsorozat az olvasási, információkeresési és digitális kompetenciák fejlesztésére, és a könyvtári szolgáltatások megismertetésére is foglalkozásokat kínált. Az alig százhatvan fős Abaúj-hegyközi településen ezek a programok a szórakozáson kívül remekül segítették a helyi közösségfejlesztést is.