A Föld éghajlata melegszik és ez a globális felmelegedés az előttünk álló évszázad legnagyobb kihívása. Az éghajlatváltozás társadalmunkat, a nemzetgazdaságot, és a vizek jó állapotát is fenyegeti. Az elkövetkező évtizedekben jelentős mértékben megváltoznak a hőmérséklet- és csapadékviszonyok. Megjelenik az évszakok eltolódása, egyes szélsőséges időjárási jelenségek erősödnek és gyakoriságuk is növekedik.

Mindez veszélyezteti természeti értékeinket, vizeinket, az élővilágot, erdőinket, a mezőgazdasági terméshozamokat, az építményeinket és a lakókörnyezetünket, és a lakosság egészségét és életminőségét is.

A prognózisok szerint, a léghőmérséklet éves átlaga a Kárpát-medencében azt az övező területekéhez képest másfélszeres mértékben emelkedhet a következő évtizedekben. A legnagyobb melegedés a nyári időszakban valószínű. A csapadék intenzitása átlagosan nőni fog. A záporok és egyéb „nagycsapadékok” száma emelkedik majd, még a „kis csapadékkal járó jelenségek” ritkábbak lesznek. Az eddig nem tapasztalt nagycsapadékok hatására megnő a hirtelen árhullámok kockázata. A köztes időszakokban viszont csapadékhiány, aszály várható. A kiszáradás és hirtelen csapadék váltakozása az erózió növekedéséhez vezethet.

Az éghajlatváltozás fő felelőse az emberi tevékenységből adódó széndioxid kibocsátás. Ha kevesebb energiát használunk, az előállításával járó széndioxid kibocsátás is csökken. A megújuló energiaforrások hasznosítása karbonsemleges, és klímabarát.

Energiatudatosságunkkal nagy mértékben hozzájárulhatunk a klímavédelemhez.

Egy energiatudatos háztartásban nem kérdés, hogy miért is fontos:

  • az energiafelhasználás csökkentése, a takarékosság a villanyárammal és a fűtéssel;
  • az épület szigetelése és a nyílászárók (ablakok és ajtók) korszerűbbre cserélése;
  • a megújuló energiaforrások hasznosítása napelem, napkollektor vagy hőszivattyú segítségével;
  • az elektromos berendezések cseréjekor a korszerűbb kisfogyasztású eszközök választása, az energia címke segítségével.

Hiszen ezek nem csak a pénztárcánkat kímélik, de a klímavédelemben is segítenek minket.