ENERGIA FELHASZNÁLÁSUNK CSÖKKENTÉSE

 

Számos eszközzel csökkenthető otthonuk energiaigénye. Lássunk párat!

 

Váltsunk energiatakarékos izzókra!

 Hagyományos izzó – ezt mindannyian ismerjük, olcsó volt, sokat fogyasztott, kb 1000 óra az élettartamuk, gyártásukat beszüntették, mivel nem energiatakarékosak.

Halogén – Élettartama kb 2000 óra, és valamennyivel kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzó, így ennek a legolcsóbb helyettesítője. Ma már létezik E14, E27 foglalattal is, nem csak az apró „két lábas” G9-es kivitelben.

Energiatakarékos izzó (kompakt fénycső) – Nagyon leegyszerűsítve ez a klasszik neoncső továbbfejlesztett változata. Élettartama az előzőeknél sokkal hosszabb, 10.000 óra körül mozog, de ha sűrűn kapcsolgatjuk, ez jelentősen csökken. Hátránya, hogy felkapcsolás után 1-2 percre van szüksége, hogy elérje a teljes fényét, ezért nem érdemes olyan helyiségbe tenni, ahol rövid ideig van szükség világításra és gyakran kapcsolgatjuk. Áárban jelenleg kedvezőbbek, mint a LED égők.

LED – A legújabb izzóféle, sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az energiatakarékos, és az élettartamuk is hosszabb. Itt nagyon nagy a szórás, 15-25.000 az átlag, de láttam már nagyobbat is. Részben emiatt árban is nagy a szórás. Illetve azért is, mert nem mindegy, hogy egy 75 wattos izzó erősségének megfelelő LED 10 vagy 12 wattot fogyaszt. Minél kevesebbet, annál drágább. Hátránya, hogy az évek során veszít a fényerejéből, így amit 60-asnak vettünk az néhány év elteltével már inkább 40 wattosnak felel meg. A 25.000 órás működés miatt nagyon energia-és költséghatékony.

Forrás: https://otthonkommando.hu/2017/02/03/izzo-kisokos-milyen-izzot-valasszunk/

Háztartási gépeinket cseréljük magasabb energiaosztályba soroltra!

Alapvetően jó, ha a háztartási gépek kiszolgálják teljes életidejüket, hiszen minden új berendezés legyártása az energia és az alapanyag felhasználás révén környezetterhelő. Ha viszont már nem javíthatók, akkor az új berendezések kiválasztásánál mérlegeljük az energiaosztály szerinti besorolást az A, A+, A++ kategóriájú gépekkel éves szinten jelentős energia takarítható meg.

 

Használjunk hőtükörfóliát a radiátorok mögött!

A hőtükörfólia a radiátor mögé rakható hővisszaverő anyag, amellyel néhány százalékos fogyasztáscsökkenés érhető el.

 

Vízfelhasználásunk csökkentése közvetetten energia megtakarítást eredményez

A csapra szerelhető perlátor csökkenti a vízfelhasználást. Ez már sok esetben az új csaptelep része. Ha mégsem, akkor könnyen és gyorsan felszerelhetünk egyet, és látható lesz  a kevesebb vízfogyasztás.