ENERGIA FELHASZNÁLÁSUNK CSÖKKENTÉSE

Számos eszközzel csökkenthető otthonuk energiaigénye. Lássunk párat!

Váltsunk energiatakarékos izzókra!

 Hagyományos izzó – ezt mindannyian ismerjük, olcsó volt, sokat fogyasztott, kb 1000 óra az élettartamuk, gyártásukat beszüntették, mivel nem energiatakarékosak.

Halogén – Élettartama kb 2000 óra, és valamennyivel kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzó, így ennek a legolcsóbb helyettesítője. Ma már létezik E14, E27 foglalattal is, nem csak az apró „két lábas” G9-es kivitelben.

Energiatakarékos izzó (kompakt fénycső) – Nagyon leegyszerűsítve ez a klasszik neoncső továbbfejlesztett változata. Élettartama az előzőeknél sokkal hosszabb, 10.000 óra körül mozog, de ha sűrűn kapcsolgatjuk, ez jelentősen csökken. Hátránya, hogy felkapcsolás után 1-2 percre van szüksége, hogy elérje a teljes fényét, ezért nem érdemes olyan helyiségbe tenni, ahol rövid ideig van szükség világításra és gyakran kapcsolgatjuk. Áárban jelenleg kedvezőbbek, mint a LED égők.

LED – A legújabb izzóféle, sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az energiatakarékos, és az élettartamuk is hosszabb. Itt nagyon nagy a szórás, 15-25.000 az átlag, de láttam már nagyobbat is. Részben emiatt árban is nagy a szórás. Illetve azért is, mert nem mindegy, hogy egy 75 wattos izzó erősségének megfelelő LED 10 vagy 12 wattot fogyaszt. Minél kevesebbet, annál drágább. Hátránya, hogy az évek során veszít a fényerejéből, így amit 60-asnak vettünk az néhány év elteltével már inkább 40 wattosnak felel meg. A 25.000 órás működés miatt nagyon energia-és költséghatékony.

Forrás: https://otthonkommando.hu/2017/02/03/izzo-kisokos-milyen-izzot-valasszunk/

Háztartási gépeinket cseréljük magasabb energiaosztályba soroltra!

Alapvetően jó, ha a háztartási gépek kiszolgálják teljes életidejüket, hiszen minden új berendezés legyártása az energia és az alapanyag felhasználás révén környezetterhelő. Ha viszont már nem javíthatók, akkor az új berendezések kiválasztásánál mérlegeljük az energiaosztály szerinti besorolást az A, A+, A++ kategóriájú gépekkel éves szinten jelentős energia takarítható meg.

Használjunk hőtükörfóliát a radiátorok mögött!

A hőtükörfólia a radiátor mögé rakható hővisszaverő anyag, amellyel néhány százalékos fogyasztáscsökkenés érhető el.

Vízfelhasználásunk csökkentése közvetetten energia megtakarítást eredményez

A csapra szerelhető perlátor csökkenti a vízfelhasználást. Ez már sok esetben az új csaptelep része. Ha mégsem, akkor könnyen és gyorsan felszerelhetünk egyet, és látható lesz  a kevesebb vízfogyasztás.

Energiatakarékos tippek: sütés-főzés-vasalás

Főzzön energiatakarékosan!

Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra – a helység melegítésére viszont ne használja! Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, de a kuktafazék is praktikus, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén. Elektromos készülék esetében használjon a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt. Főzés közben fedje le az ételt, a forráspont elérése után pedig állítsa takarékra a tűzhelyet.

Használja tudatosan konyhai eszközeit!

Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző. Kisebb mennyiségek esetében választhatja a mikrohullámú sütőt is.

Ügyeljen a sütő tisztaságára

Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.

Gondolkodjon előre!

Ha több ételt szeretne elkészíteni, célszerű egyszerre vagy egymás után megsütni azokat. Javasolt 5-10 perccel hamarabb kikapcsolni a sütőt, mielőtt teljesen elkészül az étel, legtöbbször az utóhő is elegendő a készre sütéshez. A meleget kiolvasztásra is használhatja, de a sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

Vasalás energiatudatosan

Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel. Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.

Energiatakarékos tippek: vízhasználat

Ne csöpögjön a csap!

Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárja el a csapokat, illetve javíttassa meg, amelyik elromlott.

Fürdőkád helyett zuhanyzás

A takarékos zuhanyzáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mintha teleengedett kádban fürödne.

 Használjon kevesebb folyóvizet!

Hosszútávon jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitja meg a vízcsapot, ha tényleg szüksége van a vízre. Ha teheti, fogmosáskor engedje ki előre egy pohárba a szükséges vízmennyiséget. Mosogatásnál is csak az öblítéshez használjon folyóvizet.

 A sugárszabályozó csappal spórolhat

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát, vagy az egyre gyakrabban használt sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez a vízcsapra szerelhető eszköz a kiáramló vízsugarat levegő-gyöngyökkel (pearl) dúsítja fel, ami több víz látszatát kelti és erősebb vízsugarat eredményez. A perlátor a levegőt a környezetből nyeri, így működtetése nem igényel pluszenergiát.

 Takarékos víztartályok

WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

 Vízforralás: csak amennyi kell!

Csak annyi vizet forraljon a vízforralóban, amennyire szüksége van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.

 Megéri az energiatakarékos gép!

Mielőtt megvásárolná új háztartási gépét, érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályút. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.

Energiatakarékos tippek: fűtés

Korszerűsítsük fűtésrendszerünket!

Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a nem használt helyiségekben, hogy a fűtési energiát csak ott használjuk, ahol valóban szükséges. A fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.

 Figyeljünk a karbantartásra!

A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.

 A megfelelő hőmérséklet beállítása

Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20–22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, párás levegőben alacsonyabb hőfok mellett is megfelelő a hőérzetünk.

 Használjuk a nap energiáját!

Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg levegő kiáramlását.

 Szellőztessünk hatékonyan!

Szellőztetéskor rövid időre tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Energiatakarékos tippek: villamos energia

Válasszon energiatakarékos berendezéseket!

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan működnek, mint például egy hűtőszekrény. Ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a hálózatból a csatlakozót.

A megfelelő hűtőszekrény kiválasztása

Energiatakarékossági szempontból a fagyasztó berendezések közül ajánlott átlátható fiókosat választani. Ezeknél kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett ételt, így kevesebb hideg levegő áramlik ki.

Tanácsok a hűtőgép elhelyezéséhez, használatához

A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18°C. Rendszeresen ellenőrizzük a hűtőgép ajtajának záródását és a szellőzőnyílás tisztaságát. Időnként olvasszuk le a hűtőt, az ajtót pedig ne tartsuk sokáig nyitva, mert ezzel meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe. A hűtést nem igénylő élelmiszereket felesleges a hűtőben tárolni. Ne tegyünk a hűtőszekrénybe meleg ételt, mert lehűtése pluszenergiát igényel.

Így használja a mosogatógépet!

A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Felejtse el a stand-by üzemmódot!

A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.

Ne felejtse el a töltőket!

A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorukat merítenénk.

Cserélje le a hagyományos villanykörtéket!

Az energiatakarékos izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.

Trükkök az energiatakarékos világításhoz

Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni – ez ugyanis rövidíti az élettartamukat –, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. A portalanítás épp ilyen fontos, a kosz ugyanis akár ötven százalékkal blokkolhatja a fénykibocsátást. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.