Minden héten pénteken, 8-12 óráig, Miskolcon, a Szilágyi Dezső utca 17. szám alatt

A biopiac a fenntartható fejlődéssel összhangban indított civil kezdeményezés a helyi biotermelőkért és tudatos vásárlókért.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány önkéntes munkájának köszönhetően a Biovásáron 2005 óta folyik az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, minősítéssel rendelkező biotermékek termelői értékesítése.

A biopiac széles kínálatában a friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök mellett tej és tejtermékek, tojás, cereáliák, malom- és sütőipari termékek, méz és méhészeti termékek, fűszerek és gyógynövények, füstölt húsáruk és egyéb feldolgozott biotermékek, kávé, kakaó, teafüvek, csokoládék és cukorkák, bébiételek, diétás élelmiszerek is szerepelnek.

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytató termelőinket, a szükséges árualapot, kínálatbőséget és a fenntarthatóságot figyelembe véve, 100 km-nél kisebb távolságból toboroztuk (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből). A  biogazdák standján bármikor megtekinthető az ellenőrző szervezet (Biokontroll Hungária Kft. /  Hungária Ökogarancia Kft.) hivatalos tanúsítványa. A kínálatot időről időre színesítik azok a vegyszermentes hagyományos finomságokat készítő helyi termelők is, akiket megbízható minőségük miatt hívunk meg a piacra. Az ő standjukon természetesen feltűntetjük, hogy bio minősítéssel nem rendelkeznek.

Mára már szinte minden korosztályból érkezik vásárló a biopiacra. A vevői kört főként a kisgyermekes családok, az egészséges táplálkozást szem előtt tartó vagy speciális táplálkozási igényű emberek, illetve a hagyományos ízek és a reformkonyha kedvelői adják.

A Biovásár a térség egyetlen közösségi fenntartású piaca. Ez az jelenti, hogy a helyszínt az ÉMFF Alapítvány adományokból tartja fenn, önkéntesek bevonásával, nonprofit elven. Teszi ezt azért, hogy az ökológiai gazdálkodás és az egészség- és környezettudatos fogyasztás elterjedjen a térségben.

Szervezőként fontosnak tartjuk, hogy a Biovásár ne pusztán az árucsere helyszíne legyen, hanem egy egymásért felelősséget vállaló, szerves helyi közösség, mely hozzájárul a térség fenntartható fejlődéséhez. A közösségépítést ökológiai fogyasztóvédelmi tanácsadás, környezeti nevelés és időszaki kulturális programok is segítik.

Aki esetleg nem ér rá pénteken délelőtt, de szeretne termelői áron bioélelmiszerhez jutni, annak még mindig ott a Zöld Kosár: http://www.eshop-gyorsan.hu/miskolcizoldkosar

További információk: tel.: 30/374 5465