A Baskói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

 

A Baskói IKSZT kialakítását és működteté sét az EMVA támogatásával és Baskó Község Önkormányzatának

segítségével valósította meg az Észak-Magyarország Flórája Faunája Természet- és Állatvédelmi Alapítvány.

Az Alapítvány az IKSZT/2008/02-0234-es pályázati azonosítószámon nyilvántartott projektben az alábbi kötelező, illetve opcionális szolgáltatások ellátását vállalta:

  • közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése;
  • helyszín biztosítása civil szervezetek számára;
  • egészségfejlesztési programok megvalósítása;
  • elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások biztosítása (Közháló végpont);
  • Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pont kialakítása;
  • a gyermekek (különösen a 0-5 évesek) foglalkoztatását, óvodai felkészítését célzó nappali, délelőtti szabadidős, fejlesztő programok megvalósítása.
  1. november 16-án ünnepélyes keretek között került átadásra a Baskói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér. Köszöntőt mondott, valamint az épületet átadta dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Hegedűs Szilárd, Baskó község polgármestere.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő és a környező települések polgármesterei, továbbá jelen voltak a község lakói és az alapítvány munkatársai.

Az átadást követően, kisebb pótlólagos beruházásokat követően 2013. január 1-én kezdődhetett meg az IKSZT működési időszaka.

A baskói IKSZT közel 215 m2-es hasznos alapterülettel áll a vendégek rendelkezésére. Könyvtár, melegkonyha, étkező, orvosi helység is kialakításra került. Az épület teljesen akadálymentesített, rámpával és mozgáskorlátozottak számára megfelelő wc-vel felszerelt. További kényelmi szolgáltatásként pelenkázó és kerékpár tároló is rendelkezésre áll.

A könyvtár a lakosok létszámához, valamint igényeihez igazodva 4 darab személyi számítógéppel, és egy szerver géppel lett ellátva. Annak érdekében, hogy a közösségfejlesztő és szakmai programok a lehető legszínvonalasabban valósulhassanak meg, projektor, laptop, vetítővászon, házimozi rendszer is rendelkezésre áll. A helyiség berendezésétől függően (könyvtári, illetve konferencia elrendezés szerint) 15-40 fő befogadására alkalmas.

Az IKSZT további helyiségei is kiválóan alkalmazkodnak a közösség igényeihez, hiszen az orvosi rendelőként funkcionáló tér alkalmas egyéb egészségfejlesztési programok megvalósítására, különféle szakkörök, műhelymunkák, előadások megtartására.

Az udvaron található rendezvénytéren szabadtéri színpad és korszerű játszótér is rendelkezésre áll.